Säännöt


Koska haluamme roolipelin toimivan, pelissä on tiettyjä sääntöjä, joita tulee noudattaa. Tietenkin me kaikki teemme virheitä, emmekä me sakota pienistä rikkeistä, vaan pyrimme pikemminkin neuvomaan ja opastamaan, parhaamme mukaan. Haluamme sääntöjen avulla luoda mukavan ja viihtyisän peliympäristön ja toivomme, että te autatte sen luomisessa. (Huom! Jos olet aloitteleva roolipelaaja, voit tutustua roolipelaamiseen mainion roolipelioppaan Verkonkutojan avulla. Sääntöjä lukemalla pääsee myös hyvin alkuun ja ylläpito auttaa mielellään roolipelien maailmaan tutustumisessa!)
Kiellettyä


Autohittaus (lyhyemmin hittaus) - Autohittaamisesta pelatessa puhutaan silloin, kun ohjailet luvatta toisen hahmoa, päättäen omassa peliviestissäsi miten vastapelaajan hahmo toimii tai reagoi eri tilanteisiin. Hienovarainen autohittaaminen on kuitenkin mahdollista esim. toisen hahmon kuvailussa (kun tiedot käyvät ilmi peliviestistä tai vastapelaajan hahmon tiedoista) tai kun vastapelaaja on antanut siihen esimerkiksi luvan (hahmo on tajuton jne.).

Hittaamisen klassikkoesimerkkinä toimii yleensä tilanne, jossa Hahmo A lyö Hahmo B:tä. Hahmo A:n pelaaja ei saisi yleisten sääntöjen mukaan kirjoittaa lyönnin osuvan, vaan Hahmo B:n tulisi päättää tästä: onnistuuko B-hahmo väistämään iskua vai osuuko lyönti hahmoon. Monissa tilanteissa tämän säännön tiukka noudattaminen saattaa luoda pelistä kuitenkin töksähtelevän ja yllätyksettömän - yllätyshalaukset, kahvikupin kaatumiset vastapelaajan hahmon syliin, leikkisät tönäisyt tms. ovat hyviä esimerkkejä siitä, milloin tämän säännön joustaminen on paikallaan. Jos et kuitenkaan tiedä vastapelaajasi mieltymyksiä, ettekä ole sopineet ennen pelin alkua mahdollisten hittien sallittavuudesta, on tällaisissa tilanteissa toki aina kohteliasta kysyä lupaa hittiin ja olla valmis muokkaamaan sitä, jos se ei sovi vastapelaajalle. Yleensä pienimuotoiset hitit kuitenkin sallitaan.

Et voi myöskään koskaan kirjoittaa vastapelajaan hahmosta mitään, mikä ei tulisi todellisessa, samankaltaisessa tilanteessa ilmi. Ole hienovarainen tulkitessasi ja kuvaillessasi vastapelaajan hahmoasi - mieti, mitä itse kykenisit näkemään, päättelemään tai tulkitsemaan toisesta ihmisestä samanlaisessa tilanteessa. Et voi myöskään keksiä toisen hahmon kuvailussa mitään, joka ei käy ilmi hahmoesittelystä tai vastapelaajan peliviesteistä.


Munchaus/Vippi - Munchaamisella tarkoitetaan hahmon tekemistä vahingoittumaksi ja voittamattomaksi. Hahmolta täytyy löytyä heikkouksia; hahmo ei voi voittaa kaikkia taisteluita tai tietää/osata kaikkea.


- Älä rekisteröidy foorumille, ennen kuin hahmosi on hyväksytty.


- Ethän mainosta vieraskirjassa.


- Hahmojen ja Château de Versailles RPG:n idean ja tekstien kopioiminen on kiellettyä.
Peliviestit


- Emme rajoita kirjoitustyyliäsi. Saat kirjoittaa sekä preesensissä että imperfektissä, 1. että 3. persoonassa. Kirjakielen käyttö on kuitenkin välttämätöntä. Jos hahmosi puhuu kuitenkin murteella, ajatuksissa ja lausahduksissa ei tarvitse käyttää kirjakieltä. Jos hahmon lauseissa esiintyy vierasta kieltä, muista suomentaa lauseet esimerkiksi peliviestin off-keskusteluissa, jotta muille olisi selvää, mitä hahmosi sanoo. Hymiöt eivät kuulu peliviesteihin, mutta peliviestien off-keskusteluissa sekä off-game -alueella ne ovat sallittuja hyvän maun rajoissa.


- Pelitilanteessa käytetään pelivuoroja, eli pelaajat vastaavat vuorotellen peliin mukaantulo järjestyksessä.


- Peliviestissä ei käytetä tähtiä tekemisestä kertovassa osassa (*).


- Puhuminen luonnollisesti sitaattien (”) sisään esim. ”Onpa herkullisen näköinen kakku!” huudahti herra Coullier leipojalle. Vaihtoehtoisesti myös: - Onpa herkullisen näköinen kakku! huudahti herra Coullier leipojalle.


- Ajatteleminen ilmaistaan vaihtoehtoisesti kursiivilla tai heittopisteillä (’) tai molemmilla, esim. ’Saisinpa hotkaista tuon kakun!’ herra Coullier ajatteli katsoessaan viisikerroksista vaaleanpunaista kermakakkua, tietäessään olevansa herkkulakossa.


- Peliviestien olisi hyvä yltää vähintään yli yhden kirjoituslaatikon. Toki jokaiselle tulee lyhyempiä viestejä, aina ei pysty eikä tarvitsekaan mahduttaa peliviestiin kaikkea. Toivomme kuitenkin, ettei koko peliä käytäyisi muutaman viestin vastauksilla. Viestiin saat syvyyttä kuvailemalla hahmosi tuntemuksia, ympäristöä tai vaikkapa ajatuksia. Online-peleissä lyhyemmät peliviestit ovat sallittuja.


- Peliviestit saavat olla varustettu korkeintaan K-15 -merkinnällä (viittaus seksiin, mutta ei kuvailu; väkivallan hillitty kuvaus). Jos pelissä ilmaantuu K-15-materiaalia, se tulee olla otsikossa tai vaihtoehtoisesti pelin ensimmäisessä viestissä selkeästi mainittuna. Kenenkään ei tarvitse lukea sellaista tekstiä mitä itse ei halua lukea, ja tämä koskee myös tekstin tuottamista. On hyvä aina erikseen ilmoittaa vastapelaajalle, jos peli on menemässä K-15 suuntaan. K-18 -merkinnällä varustetut pelit eivät kuulu foorumille (foorumin tarjoaja kieltää aikuisille suunnatun tarjonnan, erityisesti seksiin liittyvän materiaalin) ja siksi nämä pelit olisi hyvä käydä esimerkiksi sähköpostin välityksellä. Pelin saa silti listata hahmon aikajanaan, mutta huomaa merkitä, että peli on käyty foorumin ulkopuolella.


- Jos sinulla on jotain sanottavaa peliviestissäsi, joka ei kuulu itse peliin, laita se off-keskusteluna eli offauksena, jolloin kirjoitat viestin joidenkin selvästi offaukseksi tunnistettavien merkkien väliin (kuten // //, # #, [[ ]] jne.) Esim: //En pääse koneelle viikkoon, mutta vastailen pikaisesti kun pääsen!//


- Lopuksi olisi hyvä vielä lukea oma peliviesti läpi korjataksesi mahdolliset kirjoitusvirheet.
Yleisiä sääntöjä


- Aktiivisuus on suotavaa, mutta ylläpito ymmärtää hyvin oikean elämän asettamat omat vaatimuksensa pelaamiselle. Teemme kuitenkin noin kerran vuodessa pelaajien aktiivisuuskartoituksia ja mikäli pelaaja ei vastaa jatkavansa pelissä tiettyyn aikarajaan mennessä, eikä häntä ole näkynyt foorumilla kuukausiin, pidämme tätä lopettamisen merkkinä ja poistamme pelaajan tunnukset. Hahmoesittelyn sekä hahmojen aikajanan kuten myös pelit säilytämme. Otamme mielellämme vanhoja pelaajia takaisin mukaan peliin, jos kiinnostusta löytyy!


- Ilmoita mahdollisista pidempiaikaisista poissaoloistasi foorumin ilmoitusosiossa, mahdollisuuksiesi mukaan. Vastapelaajalle on mukavampaa, jos hänen ei tarvitse odottaa vastausta turhaan. Emme ole kuitenkaan liian tarkkoja epäaktiivisuudesta - toiset pelaavat passiivisesti, osalle tulee taukoja ja kaikilla on joskus kiireitä.


- CDV ei tunne käsitettä hahmoraja. Saat luoda uusia hahmoja vapaasti. Tarkastele kuitenkin itseäsi ja mieti, kuinka monella hahmolla jaksat pelata sekä pyri panostamaan hahmoosi, niin että jaksat myös pelata sillä. Hahmolla lopettaminen ei ole kuitenkaan kiellettyä. Jos haluat lopettaa hahmollasi, ilmoita siitä ylläpidolle. Muista ennen hahmosi lemppaamista pelata käynnissä olevat pelisi loppuun. Hahmon voi myös halutessaan laittaa tauolle.


- Saat pelata yhdellä hahmollasi useammissa peleissä samanaikaisesti, kunhan pelien tapahtumat sijoittuvat eri ajankohtiin. Aikajanan avulla pysyt perillä, missä järjestyksessä pelit etenevät. Yleisesti ottaen ensimmäiseksi aloitetut pelit tapahtuvat aikaisemmin kuin niiden jälkeen aloitetut pelit.


- Pelissä ei ole minkäänlaista aktiivisuusvaatimusta pelien suhteen eli ketään ei potkita ulos vain koska pelit eivät etene. Oletamme aktiivisten pelaajien kuitenkin edes käyvän foorumilla säännöllisesti ja kertovan ylläpidolla/muille pelaajille poissaoloistaan.

Jos pelaaja ei käy foorumilla kahteen kuukauteen saatamme siirtää pelaajan hahmon/hahmot vanhoihin hahmoesittelyihin ja poistaa kyseisen henkilön tunnukset.


- Jos haluat lopettaa CDV:ssä, ilmoita siitä ylläpidolle ja mieluiten myös foorumilla muille pelaajille pelaajien ilmoitustopicissa. Olisi hyvä pelata loppuun käynnissä olevat pelit ennen lopettamista, ja keksiä syy hahmon poistumiselle pelistä (esim. kuolema, muutto jne.), jos vain mahdollista. Koska tärkeiden hahmojen yhtäkkinen menettäminen voi olla haitaksi pelien kannalta, sinun täytyy hyväksyä, että lopettaessasi pelin kannalta tärkeä(t) hahmo(t) (kuten kuninkaallinen) saatetaan laittaa ”adoptoitavaksi”, jolloin toinen pelaaja voi ottaa hahmon pelattavakseen. Voit kuitenkin itse päättää, täytyykö uuden pelaajan kirjoittaa itse hahmotiedot uudelleen vanhaa hahmoasi mukaillen vai annatko hahmotiedot pelaajan suoraan käyttöön sinun tekijänoikeuksillasi.

Huomaa, ettet voi vaatia hahmoa enää takaisin, jos sen on ottanut pelattavakseen joku toinen pelaaja. Uudella pelaajalla on myös mahdollisuus muokata vanhaa hahmoa hiukan, esimerkiksi pelien tapahtumien mukaisesti. Adoptoinnin sijasta hahmon tiedot ja peleissä luodut suhteet voidaan myös säilyttää pelissämme niin, että hahmo luodaan kokonaan uudestaan uuden pelaajan toimesta, ja vain esimerkiksi hahmon nimi, luodut suhteet ja pääpiirteet säilyvät samoina. Hahmosta saatetaan tehdä myös NPC-hahmo.


- Kunnioita muita pelaajia ja muista kohtelias käytös; syrjimistä tai kiusaamista ei pelissä hyväksytä. Riitatilanteet olisi myös hyvä selvittää jossain muualla kuin foorumilla. Jos koet tulleesi kiusatuksi tai syrjityksi, ota yhteyttä ylläpitoon. Ylläpitäjät pyrkivät puuttumaan ongelmatilanteisiin heti niiden ilmetessä. Muista että turhanpäinen kiroilu tai muu sopimaton kielenkäyttö ei sekään ole suotavaa foorumilla.
(Katso foorumikäyttäytymisen säännöt vielä erikseen täältä.)